Milliyet Sanat Dergisi’nde Mangalar hakkında her şey konulu yazı yayınlandı. Japon Sanat Merkezi Manga Academy olarak Aynur Küçükyalçın’ın “Mangalar neden çok seviliyor” konulu yazısı için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
Röportajın geniş halini aşağıda bulabilirsiniz.
Manga’yı tanımlarken kolay anlaşılabilir haliyle Japon çizgi-romanı diyebiliriz.
Manga tarihi12. yüzyıla kadar uzanan parşömenlere kadar dayandırılabilir. Ünlü Ukiyo-e ressamı Hokusai Katsushika’nın ilk cildi 1814’te yayınlanan çeşitli konularda çizdiği 4000’den fazla eskizlerinden oluşan ‘Hokusai Mangaları’ isimli eseri de Manga’nın yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamıştır.
“Mangalar neden bu kadar çok sevildi?”
Ben mangaları yeni neslin okumayı sevdiği yeni nesil kitaplar olarak yorumluyorum. Geçmişte teknoloji bu kadar ilerlemeden önce sadece okuyarak kitabın dünyasını kafamızda canlandırıyorduk. Günümüzde insan yaşamının günlük ritmi hızlandı, zamanımız azaaldı, daha kısa sürede daha çok şey yapmak gerekmeye başladı. Mektup ya da tebrik kartı yerine e-posta atıyoruz ya da mesaj yazıyoruz. Alışveriş için vaktimiz olmadığında online sipariş verip elimize ulaşmasını sağlıyoruz. Okuma alışkanlıklarımız da değişiyor. Mangalar da dönemin ruhuna uygun olarak, az kelime okuyarak konuyu kavrayıp, çizimleri ile de kafasında oluşturacağı dünyayı tam da yeni neslin istediği haliyle hızlıca sunuyor. Tabii burada Manganın bu kadar çok sevilmesini sağlayan iki önemli nokta daha var, birincisi; her kesimden insana hitap edecek türde macera, komedi, bilim kurgu, tarihi, korku, romantizm, spor, iş ve ticaret gibi, çok farklı konuları, farklı çizim sitilleri ile sunuyor. İkincisi de, şimdiye kadar görmeye alıştığımız hikaye kurgusundan daha farklı bir biçimde hikâye anlatım teknikleri kullanıyor.
Aynı film endüstrisi gibi inanılmaz çeşitlilikte hikayelerin yer aldığı genç nesillerin kendilerini daha yakın buldukları bir yayın haline geldi Mangalar.
1950’lerden beri manga, Japon yayıncılık endüstrisinin giderek daha önemli bir parçası haline geldi. dünya çapında önemli bir izleyici kitlesi kazandı. 2020’de Japonya’nın manga piyasa değeri, yayıncılık sektöründe bir rekor kırdı. 2021’de ABD’deki toplam çizgi roman ve grafik roman satışlarının %76’sını oluşturmaya başladı.
“Manga atölyelerinizde dikkatinizi çeken bir şey var mı, öğrencilerin tepkileri neler? Bu ilgiyi siz nasıl değerlendiriyorsunuz?”
Manga Atölyemize gelen çocukların hepsi çok sayıda manga okumuş olarak geliyorlar, Türkiye’de manga henüz yeni yeni tanınmaya başladığı için okudukları hikayeleri konuşabilecekleri kişilerin olması, hemen birbirleri ile kaynaşmalarını sağlıyor. Manga Atölyemizde çizim çalışması yapmamızın yanında hikâye oluşturma ve manga konularını analiz etme çalışmaları da yapıyoruz, çocukların en çok eğlendikleri kısım bu oluyor. Bir yandan hayal güçlerini geliştirmelerini sağlarken bir yandan da topluluk içinde kendilerini ifade ederek bir grup çalışması içinde yer alıyorlar.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.